torsdag, december 18

Lågpriskedjor

Visst är det bra att dessa finns Lidl, willys och allt vad de heter men på nåt vis så är jag inte så överentusiastisk att dessa existerar. Nu kanske ni tycker att jag är knäpp och undrar om AnnaLena ändå inte har slagit den där stekpannan i huvet på mig. Ta Lidl t ex, willys kan jag inte uttala mig om eftersom den affären inte finns här. Jag var nyss och handlade där för att de var ett bra erbjudande på cheddarost, sen skulle vi ha bregott hem så jag köpte det också. Det var då det slog mig att det inte är billigare att handla på Lidl OM man ska köpa svenskt. Men det finns massor med tyska fina kvalitetsvaror? där som i princip är nästan gratis om man gemför. Och då är vi där som jag tycker att det handlar om när det kommer till allt. MAN FÅR VAD MAN BETALAR FÖR!!!! Ta vad som helst, LCD-tv 3000:- eller 15000:- jag tar den för 15000:- lätt för jag vet att den billigare är sämre än min tjock-tv. En dator 3000:- eller 15000:- ja den billigare har ju hunnit bli omodern innan du tar ut den från affären och den dyra håller ca 3 år sen måste den uppdateras om man ska hänga med på spelfronten. Billig tysk kvalitetsmat från Lidl eller betala lite mer för nåt jag vet har kvalitet som håller, valet blir även där skitlätt, jag betalar för kvaliteten. Jag vill inte ha en gammal bratwurst från kriget bara för att den är billig. MEN!, ja de finns faktiskt ett men jag betalar inte hur mycket som helst för mat. T ex jag och AnnaLena gick förbi operakällaren när vi var i Stockholm, vi var ju bara tvugna att titta på menyn och jag kan säga direkt att jag hade aldrig i hela helvete betalat 995:- för ett julbord. Eller 2700:- för en trerättersmiddag men då ingick det ett vinpaket. Jag menar allvarligt det är ju fortfarande bara mat det handlar om, 165:- för en bananasplit, banan och lite glass??? Jag såg att de fanns billig julmust där nu för 4:99kr/1,5l men jag vägrar köpa, dels för att det inte fanns nåt märke och dels för att jag inte vill att coca-cola ska få tjärna pengar på julmusten. Jo Cola har tydligen klämt in sig på must marknaden här i sverige bara för att de märkte att vi svenskar inte vill ha cola på julbordet utan julöl och julmust. Därför köper jag endast Apotekarnes julmust. Nu ska jag gå och koka knäck och pepparkakskola med AnnaLena.

Chilihead....

Personer som älskar chili kallas tydligen så, då måste jag vara en sån för chili är mitt livselixir. Jalapeño tillhör favoriten, jag odlade en sort som hette Big Jim första sommaren vi bodde här och den var riktigt god. Ingen styrka utan bara den goda chilismaken. Nu smakar ju inte all chili lika utan de är lite olika karaktär på dem. Varför detta utlägg om chili nu då? Jo jag tänkte så här i juletid att jag ska ge er en kryddblandning som jag tycker passar nu på revbenspjällen. Den heter sweet BBQ rub och passar till lamm-, fläsk och nötkött samt fågel och blandningen till ca 2 kilo.
  • 2 msk chilipulver
  • 1,25 tsk kanel
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk salt
  • 1,5 tsk socker

Nu är vi åter här igen att jag gillar att göra det mesta själv, men jag gillar inte allt annat skit(glutamat och annat skumt) förutom kryddorna som färdiga blandningar innehåller. Och oftast så smakar dom för mycket salt vilket är glutamatens förtjänst. Men visst jag köper färdiga marinader och kryddblandningar men jag tycker inte det är lika gott som att göra själv. I alla fall så ska jag som jag sagt tidigare röka spjällen och under röktiden måste man ha en sås (kallas mop-sås i USA) att pensla spjällen med så att de inte blir torra. Jag funderar på att göra en sås med honung och ingefära som bas plus lite annat kolijox. Gott hoppas jag att det blir, annars vette katten hur vi ska lösat.