söndag, december 14

Nu är rågsikten förbockad

Nu har hela familjen bakat rågsiktskakor, Alex tyckte det va riktigt roligt att nagga dom. Han gick runt med sin gaffel och pickade allt han kom åt. Så fort bröden började komma ut ur ugnen så hörde jag AnnaLena mummla nåt om att provsmaka, bara att hoppas att dom håller måttet inför domaren:-)








Till AnnaLenas förtret så ska ju jag göra det mesta själv när jag bakar eller lagar mat, jag beundar henne som står ut att hör mitt tjat om marinader, kryddblandningar, mandelmassa och annat. Här kommer ett recept på de saffranskoncentrat som jag använder när jag bakar lussekatter.

5 g Saffrans pistiller

10 cl Rom eller Konjak

1 st Sockerbit

Tryck sönder pistillerna i en mortel. Blanda alla ingredienser väl och låt stå övertäckt i minst en vecka, gärna längre, jag brukar ta en månad (koncentratet håller ett år) Försök att få tag på hela saffranspistiller, de kan vara svårt men jag brukar köpa mina här. Vet inte om dom är absolut bäst men dom funkar. Har hittat några andra på en annan sida men jag har inte fått svar än om man som privatperson får köpa av dom, håller er uppdaterade om detta. Dosering: Jag har som tumregel att ta 5 ml koncentrat/ dl mjölk. Men sen måste man smaka på degen och känna av själv, tycker man att det smakar för lite så tar man mer koncentrat(har aldrig varit med om att det smakat för mycket)

Utsparkad...

Japp då var man förvisad ut i periferin då....eller så illa är det inte. Ni som känner oss vet ju att det är JAG som är CHEF i KÖKET, det är JAG som är köksHitler. Köket är mina domäner, mitt kungarike, ja ni förstår nog vart jag vill komma. Men ibland blir jag helt enkelt utslängd från köket, det finns några saker som AnnaLena inte tänker tillåta mig att laga och två av dom är: POTATISMOS - Jag får inte ens titta på pärerna som vi ska använda, och det vi åt ikväll ADVENTSGRYTA - Jag skulle kunna få hjälpa till med att på sin höjd skala löken. Jag är kass på potatismos och AnnaLena är så jävla grym på det, fråga Kajsa ni som tvivlar. Och adventsgrytan smakar inte lika när jag gör den, den är bara så suverän när AnnaLena gör den. Annars litar hon på att jag svänger ihop nåt i köket, hur hon nu kan göra de, men så är de.

3:e Advent


Igår kväll tittade vi klart på Sunes Jul, den julkalendern är ju otroligt rolig. Ett av favvis avsnitten är när pappa Rudolf ska koka knäck. I fredags bakade jag och Alex vörtlimpa förresten, det tyckte Alex va riktigt roligt.Idag ska jag nog baka rågsiktskakor, men då tror jag nog Alex får göra nåt annat. Fast han tycker det är roligt att vara med pappa i köket och hjälpa till med (smaka av)degar och smetar. AnnaLena börjar så sakta hämta sig från fredagens strapats runt heden i snökaoset. Jag tyckte det va bra drygt att gå så va ska inte hon ha tyckt då. Får se hur det blir med promenaden idag, vi var ju ut en sväng igår också i vinter landskapet. -12 grader och solsken är ju inte nåt man får missa. Det är inte ofta det är så här underbart ute nu för tiden, allting regnar ju bort så fort det har kommit lite på marken. Men nu är det inte soligt ute
men det är fortfarande kallt -10 grader ungefär, hoppas det får ligga kvar till jul.